Запровадження «будівельної амністії» - що очікувати?

 

Із 2016 року велика кількість забудовників, які побудували будинки без дозволу на виконання будівельних робіт, очікує на «будівельну амністію». Законопроект пройшов всі комісії і 19.05.2017 поданий у Верховну Раду для прийняття в другому читанні.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, має наступну редакцію:

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення зміни до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення»  Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт

Верховна Рада України постановляє:

І. Абзаци перший-п’ятий пункту 9 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., № 34, ст. 343; 2015 р., № 10, ст. 59) замінити трьома новими абзацами такого змісту:

«9. Орган державного архітектурно-будівельного контролю безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію:

збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів;

збудовані до 12 березня 2011 року будівлі і споруди сільськогосподарського призначення» .

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

 

У разі прийняття проекту Закону в зазначеній вище редакції узаконення самочинного будівництва в порівнянні з 2015 роком буде суттєво відрізнятись:

1. Дія амністії не буде обмеженою часом (діяла протягом 2015 року).

2. На індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею більше 300 квадратних метрів, а також на господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею більше 300 квадратних метрів та на громадські будинки I і II категорій складності (клас наслідків СС1) амністія поширюватись не буде.

3. Зміняться роки будівництва самочинно збудованих об’єктів (індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки та господарські будівлі меншої площі), які будуть прийматись в експлуатацію по амністіїна період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року (було у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року).

4. Технічне обстеження будуть проводити тільки сертифіковані експерти (технічне обстеження під час технічної інвентаризації виключили).

5. В порядок прийняття в експлуатацію, затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 № 79, будуть вносити зміни або затвердять новий.

6. Штрафні санкції, швидше за все, будуть застосовувати, оскільки у проекті закону про внесення змін пункт про незастосування штрафних санкцій не включають.

 

В Стрийському МБТІ працюють в штаті сертифіковані інженери з інвентаризації об’єктів нерухомого майна та експерти з технічного обстеження будівель та споруд, які готові швидко, якісно та кваліфіковано підготувати пакет документів для прийняття в експлуатацію об’єкта та надати фахову консультацію.

 

 

 

Адміністрація Стрийського МБТІ

Додаткова інформація